/** Menú desplegable. Tuti's blog**/ #mbwnavbar { background: #fff; /**color de fondo, al no poner nada es transparente, acutalmente puesto como blannco**/ width: 1030px; color: #ea9999; margin: 0px; padding: 0; position: relative; border-top:0px solid #960100; height:35px; } #mbwnav { margin: 0; padding: 0; } #mbwnav ul { float: left; list-style: none; margin: 0; padding: 0; } #mbwnav li { list-style: none; margin: 0; padding: 0; border-left:1px solid #fff; border-right:1px solid #fff; height:35px; } #mbwnav li a, #mbwnav li a:link, #mbwnav li a:visited { color: #; display: block; font:normal 12px Arial, sans-serif; margin: 0; padding: 9px 12px 10px 12px; text-decoration: none; } #mbwnav li a:hover, #mbwnav li a:active { background: #fff; color: #ea9999; display: block; text-decoration: none; margin: 0; padding: 9px 12px 10px 12px; } #mbwnav li { float: left; padding: 0; } #mbwnav li ul { z-index: 9999; position: absolute; left: -999em; height: auto; width: 160px; margin: 0; padding: 0; } #mbwnav li ul a { width: 140px; } #mbwnav li ul ul { margin: -25px 0 0 161px; } #mbwnav li:hover ul ul, #mbwnav li:hover ul ul ul, #mbwnav li.sfhover ul ul, #mbwnav li.sfhover ul ul ul { left: -999em; } #mbwnav li:hover ul, #mbwnav li li:hover ul, #mbwnav li li li:hover ul, #mbwnav li.sfhover ul, #mbwnav li li.sfhover ul, #mbwnav li li li.sfhover ul { left: auto; } #mbwnav li:hover, #mbwnav li.sfhover { position: static; } #mbwnav li li a, #mbwnav li li a:link, #mbwnav li li a:visited { background: #fff; width: 120px; color: #ea9999; display: block; font:normal 12px Comic Sans MS, sans-serif; margin: 0; padding: 9px 12px 10px 12px; text-decoration: none; z-index:9999; border-bottom:1px dotted #fff; } #mbwnav li li a:hover, #mbwnavli li a:active { background: #fff; color: #ea9999; display: block; margin: 0; padding: 9px 12px 10px 12px; text-decoration: none; }

Introducció de la ruta

Plaça Carles III (foto de Paula Juan)
La Ràpita és el lloc on la terra abraça el mar. És un punt estratègic i la seua posició privilegiada ens ajuda també a explicar-nos la seua història, que és la nostra. Cada lloc, cada carrer, cada platja i plaça conforma la nostra població i, avui, us volem presentar part d’aquesta història perquè, coneixent-la l’ameu i la respecteu i ens sentim tots orgullosos del nostre patrimoni.

La nostra població és molt més que una ciutat moderna, de fet, la seua història comença molt abans.  Tenim constància de la presència humana poblant aquestes terres des del paleolític tal com ho mostren les pintures de la cova del Tendo. Des de llavors, ibers,  romans, i, després, els musulmans han ocupat les nostres terres.

Si es té en compte la pluralitat de cultures que han viscut al llarg dels segles a la nostra zona, la idea d’un punt estratègic pren força. De fet, part d’aquestes cultures es van instal•lar al nostre territori pels avantatges que presentava la situació dins de la mar Mediterrània. Molts pirates van utilitzar aquesta zona com a un estacionament protegit i per això, no només ells, sinó moltes altres cultures van interessar-s’hi al llarg de temps i van voler instal•lar-s’hi.

El Convent (foto de Paula Juan)
D’aquest interès, en deriven moltes edificacions i construccions representatives com les edificacions bèl•liques de les quals destaquen les diferents ”ràbites” o  “torres del moro” que eren punts de vigilància de tota la badia i les terres veïnes i la ràbita construïda a l’interior de la vila, la qual dóna nom al poble, on també es va instal•lar un monestir als seus peus.

Passat un temps, al segle XVIII, la idea de Carles III de construir un nou port  va fer que la zona de Ràpita  es convertís en una ciutat en expansió, amb noves construccions entre les quals destaquen: edificis del centre poble, un canal que havia de comunicar la Ràpita amb Saragossa i un port que havia d’obrir la Ràpita amb el món.


D’aquest projecte, en molts dels casos, resten únicament  simples ruïnes que mostren tot allò que havia pogut ser i no ha estat, la Ràpita com una gran capital oberta al món. Però l’estudi d’aquestes edificacions i de l’impuls que les van originar poden fer entendre a cada rapitenc la importància del nostre territori en el passat i , per què no, el que podrà tenir algun dia en un futur.


Un grup de joves de 1r de batxillerat de l’institut els Alfacs, que participa en el projecte de la Fundació FC Barcelona de Joves Solidaris,  us volem presentar aquesta ruta: Una ullada a la Ràpita. Un itinerari que significa una recerca cap a la nostra història i  un motiu d’esperança del futur que entre tots hem de construir.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada